13.000 de tineri s-au stabilit la sate datorită fondurilor europene alocate în vederea începerii unei activităţi
Tot mai mulţi tineri sunt interesaţi să se instaleze în mediul rural datorită programelor cu finanţare europeană. Aşa se face că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este la ora actuală cel mai accesat program cu finanţare europeană.
"Vreau să vă spun că, pe zona de dezvoltare rurală, din opt miliarde de euro, peste patru miliarde de euro deja au fost cheltuiţi, banii au ajuns la beneficiari, iar Comisia Europeană a şi rambursat fondurile respective. Dacă media absorbţiei europene la nivel naţional este de 10%, iată că pe programul dezvoltare rurală 50% din fonduri sunt deja cheltuite. De asemenea, este important de spus că 13.000 de tineri fermieri se vor instala printr-o măsură specială din PNDR 2007-2013 în mediul rural şi vor beneficia de fonduri pentru a-şi începe o activitate în mediul rural", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit datelor MADR, în 2012 au fost create peste 10.500 de locuri de muncă în mediul agricol şi nonagricol, din care 4.000 numai prin fonduri europene, estimările arătând aproximativ 15.000 de locuri de muncă create în acest domeniu.
Agricultura are nevoie de specialişti
Cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc, Daniel Constantin a declarat că agricultura românească are nevoie de cât mai mulţi specialişti în acest domeniu. "Nevoia de specialişti în domeniul agricol este tot mai mare atât în domeniul public, cât şi în cel privat. Avem nevoie de capacitatea foarte multor absolvenţi să gestionăm şi să absorbim banii europeni", a precizat Daniel Constantin. Ministrul spune că noile provocări europene din agricultură trebuie să ofere o nouă dimensiune învăţământului universitar de specialitate. "Noile condiţionalităţi a