Potrivit Urhis Euro-2, un studiu realizat pe 40.000 de persoane, alcoolul, tutunul şi sedentarismul reprezintă trei probleme majore cu care se confruntă românii în ceea ce priveşte sănătatea. Cercetarea compară indicatorii de sănătate şi condiţiile de viaţă din 26 de oraşe din Europa. În România au fost testate trei oraşe reprezentative: Craiova, Bistriţa şi Iaşi. Conform rezultatelor obţinute, la Craiova cei mai mulţi oameni au probleme cu alcoolul şi tutunul, în Bistriţa – cu băuturile alcoolice, iar ieşenii se “luptă” cu ţigările şi sedentarismul. Cel mai îngrijorător este însă faptul că tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de aceste vicii.
Două milioane de români consumă băuturi alcoolice în exces, iar ţara noastră se află pe un loc fruntaş cu privire la consumul de spirtoase în Europa, întrecând cu 3 litri media europeană pe cap de locuitor. O consecinţă dramatică este faptul că aproape 100 de români mor anual pentru că beau prea mult (ciroză, afecţiuni cardiovasculare, accidente de tot felul sau crime pe fond alcoolic).
Nici la capitolul tutun nu stăm mai prejos. Datele statistice arată că morbiditatea cauzată de fumat ocupă în România prima poziţie din Europa, cu o creştere constantă din 1990. Foarte mulţi români nu reuşesc să se lase de fumat, aşa cum rezultă în cazul a două din cele trei oraşe analizate de Urhis Euro-2. Deşi preţurile ţigărilor au crescut vertiginos, iar campaniile de conştientizare au fost numeroase, mulţi români scot din buzunare aproape 300 de lei lunar pe tutun deşi ştiu că acest viciu le afectează sănătatea. Astfel, 96,3% din adulţi cred că fumatul cauzează boli grave, 98,3% cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, 89,2% – accidente vasculare cerebrale şi 90% atac de cord, dar preferă să ignore acest lucru. Deosebit de grav este însă faptul că în România copiii fumează mai mult decât media europeană. Datele prezen