Daca BNR si toate guvernele nu s-au ingrijit sa dezvolte alternative de finantare, am ajuns la pixul unui birocrat de la Londra, Paris, Amsterdam sau Viena.
Grupul olandez ING a inchis operatiunile bursiere de la Bucuresti intr-un amplu proces de restructurare a acestui segment de activitate la nivel international. Au picat la taiere birourile din Praga, Moscova, Londra, Bucuresti etc. In total erau 40 de tari. A ramas, insa, Varsovia. Bravo pentru polonezi pentru ca au o bursa solida de unde grupurile internationale nu pleaca, ci vin. Avand in vedere cat de jos este bursa de la Bucuresti ca volum de tranzactionare si ca numar de companii interesante, plecarea ING nu inseamna nimic. Doar 7-8 posturi restructurate si un concurent mai putin pentru ceilalti care au ramas. Plecarea ING de pe bursa este calcata in picioare de telenovela Oltchim, de declaratiile lui Dan Diaconescu si de raspunsurile premierului Ponta. Este o stire doar pentru burtiera.
Pentru mine plecarea ING de pe bursa arata insa primitivismul pietei financiare locale si cum toate guvernele care au fost la putere, de la Vacaroiu pana la Ponta, au dat cu piciorul formarii unei piete care sa aduca finantare in Romania. Cei mai multi guvernanti au impresia ca bursa este doar un loc de joaca pentru cativa unde se fac speculatii de catre cei initiati si care nu aduc nicio valoare adaugata. Niciun prim-ministru sau ministru al finantelor nu s-a luptat sa faca din Bucuresti un centru financiar regional. Lasa ca au facut polonezii care acum culeg roadele.
Lipsa unei burse la Bucuresti se vede acum, cand toata lumea se plange ca nu mai exista finantare, ca mor afacerile si ca pleaca banii din tara. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a luptat timp de 22 de ani pentru sistemul bancar. Dar nu s-a luptat si pentru bursa, cu toate ca a gazduit-o timp de un deceniu. Nu o reglementa el, asa ca nu-s