Aflat într-un plin scandal legat de privatizarea Oltchim, la doar o zi după ce a fost reclamat de Remus Vulpescu, șeful demisionar OPSPI, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte cu privirea la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe grave, Dan Diaconescu a plecat din țară. Sursa: LIBERTATEA
În sesizarea depusă de Remus Vulpescu se arată că Diaconescu a indus în eroare statul român, prezentând documente false în cazul privatizării combinatului Oltchim. El mai este acuzat că a perturbat activitatea combinatului şi a Oficiului pentru Privatizare.
"Se apreciază că activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A.(...) Se apreciază că, în cadrul activităţi infracţionale reclamate, numitul Diaconescu a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază că prin activitatea infracţionala reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii S.C. Oltchim S.A. si OPSPI", se arată în comunicatul OPSPI.
Activitate infracţională cu elemente transfrontaliere
Potrivit sesizării, înşelăciunea s-a produs prin inducerea în eroare a Statului Român şi opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia lui Dan Diaconescu a sumei de circa 200.000.000 lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la S.C. Oltchim S.A. Râmnicu-Valcea de Statul Român prin M.E.C.M.A. - O.P.S.P.l.
"Se apreciază de asemenea că activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere. Se apreciază că, în cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane", mai scrie în comunicatul