De-a lungul şi de-a latul telenovelei Oltchim, persoane serioase, între care locul fruntaş a revenit celor cu pretenţii de specialişti în economie, prin definiţie grave şi misterioase, şi-au bătut capul să dezlege cîteva dintre enigmele procesului de privatizare aşa cum a fost el conceput de Guvern. Sursa: EVZ
De ce s-a schimbat peste noapte Caietul de sarcini în aşa fel încît licitaţia să poată fi cîştigată de oricine, inclusiv de persoana fizică Dan Diaconescu?
De ce privatizarea (un proces complex, în care orice guvern trebuie să se preocupe şi de soarta obiectivului după ce acesta ajunge în posesia altcuiva) a fost redusă, în cazul Oltchim, la o simplă tranzacţie vînzare-cumpărare, de parcă n-ar fi fost vorba de ditamai combinatul, avînd în întreţinere un judeţ întreg, ci de o pereche de botine?
De ce s-a dat peste cap premierul, chiar din clipa cînd s-a anunţat cîştigătorul, să-l compromită pe Dan Diaconescu, înfăţişîndu-l drept un terchea-berchea?
Nu de alta, dar, presupunînd că la ora licitaţiei Dan Diaconescu nu avea banii, putea face rost de un partener, dacă însuşi premierul României nu l-ar fi demascat ca farsor.
Şi, în general, de ce, spre deosebire de toate privatizările de pînă acum, nu numai Dan Diaconescu, dar şi cei responsabili cu privatizarea (Remus Vulpescu, Victor Ponta) s-au străduit să dea procesului note care să-l apropie de un balamuc mediatic?
Marţi seara, Victor Ponta a răspuns prin telefon, întrebărilor adresate de cei prezenţi în studioul emisiunii Ultimul cuvînt de pe B1 TV.
Dat fiind că spusele domnului prim-ministru mi s-au părut incredibile, a doua zi am luat şi-am citit stenograma dialogului.
Faceţi rost de ea sau, dacă nu puteţi, revedeţi înregistrarea video!
Veţi descoperi un fapt uluitor!
Voit sau nu, premierul Victor Ponta dezleagă marile enigme ale privatizării Oltchim.
Din