Guvernele lumii care au la dispoziţie sume uriaşe de bani au devenit jucători influenţie pe pieţele financiare prin intermediul fondurilor suverane. Acestea sunt fonduri uriaşe, care stau la dispoziţia respectivelor state pentru a fi investite în acţiuni, terenuri sau alte instrumente financiare - de cele mai multe ori cumpărate din străinătate, scrie Business Insider.
Revista Institutional Investor a publicat recent lista anuală cu cei mai mari jucători pe piaţa fondurilor suverane. Cei mai mulţi sunt din Ţările Arabe, dar şi din Asia şi au foarte mulţi bani la dispoziţie.
Clasamentul investitorilor:
1. Norvegia, Fondul Naţional de Pensii – 612 miliarde de dolari, din care 60% sunt plasaţi în dividende.
2. Abu Dhabi , Autoritatea de Investiţii – 365 de miliarde de dolari. Fondul detine 4,9% din Citigroup.
3. Kuwait, Autoritatea de Investiţii – 290 miliarde de dolari. Deţine 7% din Merrill Lynch.
4.Singapore, Fondul de Investiţii – 247,5 miliarde de dolari. Deţine sediul central din Londra al Băncii americane Merrill Lynch.
5. China, Fondul de Investiţii - 177 miliarde de dolari. Deţine câte 10 procente din Morgan Stanley şi Blackstone.
6. Singapore, Temasek's Holdings – 157,4 miliarde de dolari.
7. China, Fondul Naţional de Securitate Socială – 136,5 miliarde de dolari.
8. Qatar, Autoritatea de Investiţii – 135 miliarde de dolari. Deţine un sfert din lanţul britanic de supermarketuri Sainsbury's.
Guvernele lumii care au la dispoziţie sume uriaşe de bani au devenit jucători influenţie pe pieţele financiare prin intermediul fondurilor suverane. Acestea sunt fonduri uriaşe, care stau la dispoziţia respectivelor state pentru a fi investite în acţiuni, terenuri sau alte instrumente financiare - de cele mai multe ori c