Statul roman ar trebui sa evite listarea companiilor de stat atat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cat si pe o piata importanta din Europa, din cauza ca investitorii majori vor alege sa tranzactioneze pe bursele unde sunt deja familiarizati, in detrimentul celei din Romania, considera Victor Cionga, noul director al BVB.
„Nu cred ca statul roman ar trebui sa apeleze la listarile duale pe niste piete mari, deoarece asta ar omori piata si lichiditatea de pe bursa romaneasca. O listare duala ar trebui sa fie facuta pe doua burse similare, la Budapesta sau Sofia de exemplu in cazul unei companii romanesti. Un mare investitor strain va alege mereu sa tranzactioneze pe piata cu care este mai familiarizat. Daca nu ne mentinem aici companiile romanesti, BVB nu va putea sa atraga investitori straini”, a declarat Cionga.
De asemenea, Lucian Anghel, presedintele BVB, a mai adaugat ca „pentru o companie buna investitorii straini vor veni si pe bursa romaneasca”, nefiind necesara transferarea acesteia pe o platforma din vestul Europei. Citeste si:In lipsa listarilor de stat, actorii pietei traseaza doar teoria ofertelor publiceCe poate intarzia privatizarile pe Bursa: vointa politica sau conditiile de piata?Isar, despre programul de privatizari: Transgaz in iunie, 3 IPO-uri si listari duble
Cionga spune ca in viziunea sa BVB ar trebui sa se concentreze pe o nisa foarte clara: atragerea unor listari cu o valoare cuprinsa intre 20 si 60 mil. euro.
„BVB trebuie sa inteleaga ce poate face si ce nu poate face, pentru ca putem avea cu adevarat succes doar pe anumite nise. Aici ma refer la listarile 20 – 60 milioane euro pe care trebuie sa ne concentram”, mentioneaza noul director general al BVB.
Primele discutii cu privire la posibilitatea unor listari duale a companiilor de stat au aparut in timpul mandatului detinut de Lucian Isar, fost ministr