Scandal de spionaj. Autorităţile din SUA au arestat opt imigranţi ruşi acuzaţi de export ilegal al unor componente din domeniul microelectronicii în Rusia pentru nevoile armatei şi serviciilor de informaţii.
Biroul procurorului din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupuşi spioni ruşi, suspectaţi de export ilegal de tehnologie militară către Rusia, se menţionează pe site-ul FBI. Principala figură dintre cei arestaţi este omul de afaceri Aleksandr Fişcenko (46 de ani), proprietarul şi directorul executiv al unor companii americane şi ruseşti implicate în această afacere cu iz de spionaj. Acesta este originar din Rusia şi deţine din 2003 cetăţenia americană. Trei persoane din această reţea nu au putut fi arestate pentru că la ora actuală se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, transmite The New York Times, citat de Agerpres.
Din octombrie 2008 şi până la ora actuală, conform datelor anchetei FBI, Fişcenko şi asistenţii săi au livrat prin intermediul celor două companii în Rusia ‘tehnologii avansate din domeniul microeletronicii’ evitând licenţele necesare în SUA. Furnizorilor săi americani, Fişcenko le spunea că se ocupă de fabricarea diferitelor articole de natură civilă. Printre componentele de electronică, spionii ruşi au furnizat serviciilor de informaţii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM etc. Astfel de componente sunt folosite de armată, inclusiv la sistemele radar, precum şi la sistemele de direcţionare a rachetelor. Materialele anchetei conţin concluzii ale unor experţi, potrivit cărora rachetele antinavale ruseşti şi avioanele de vânătoare MiG-35 au încorporate cip-uri şi microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA.
Autorităţile ruse nu au făcut nicio declaraţie oficială cu privire la această afacere, iar diplomaţia rusă nu se grăbeşte să confirme cetăţenia rusă în cazul mai multor dintre