Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) printr-o negociere directa cu posibilii investitori reprezinta cea mai buna optiune pentru statul roman, sunt de parere bancherii de investitii. Filtrarea unor oferte nepotrivite reprezinta principalul avantaj al acestei metode de vanzare, chiar daca nivelul transparentei scade.
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa.
„Oricine a fost implicat intr-o asemenea tranzactie va poate spune ca ea nu poate sa fie inchisa pe o singura cifra. Aceasta este de fapt marea deosebire intre metoda negocierii directe si cea a licitatiei publice, care era privita ca fiind transparenta, dar care este inadecvata in conditiile in care nu vinzi un bun, precum un tablou, ci o companie a carei evolutie poate fluctua, care are niste datorii si unde mai sunt necesare investitii”, spune Ioana Filipescu (foto), managing director Raiffeisen Investment.
Privatizarea Oltchim a esuat dupa ce castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu a putut sa plateasca in termenul de zece zile suma de circa 45 mil. euro pe care a oferit-o la deschiderea ofertelor.
“Negocierea directa este metoda cea mai folosita si in afara Romaniei pentru vanzarea sau privatizarea unor companii pentru ca te lasa sa adresezi chestiuni complexe de o maniera practica, inclusiv investitiile pe care cumparatorul si le asuma. Fara indoiala este o metoda mai buna decat licitatia cu strigare, aceasta din urma fiind foarte rar intalnita in cazul unor asemenea tranzactii”, mentioneaza Ioana Filipescu.
Ce presupune vanzarea in urma unei negocieri directe?
Victor Ponta nu a oferit detalii cu privire la felul in care se va desfasura