O mare parte dintre absolvenţii Şcolii Normale Superioare din Bucureşti (SNSB), studenţi în domeniul ştiinţelor exacte, sunt nevoiţi să lucreze în institutele de cercetare din Europa, SUA sau Japonia, deoarece în România posturile sunt blocate în sectorul public.
"Studenţii din România sunt foarte bine văzuţi de către profesorii de la universităţile din Franţa, SUA şi Japonia şi sunt bine primiţi în institutele de cercetare din străinătate", a spus Radu Purice, prorectorul SNSB şi directorul adjunct al Institutului de Matematică "Simion Stoilow" din Bucureşti, în cadrul unui eveniment de deschidere a noului an universitar desfăşurat ieri în Bucureşti.
Înfiinţată în 2001 de către candidatul la Primăria Capitalei Nicuşor Dan, Şcoala Normală Superioară din Bucureşti s-a dorit a fi o alternativă pentru tinerii care vor să plece la studii în străinătate imediat după terminarea liceului, însă situaţia din economia românească pare să fi transformat instituţia într-un centru care antrenează "genii" pentru ţările din Occident, după cum spun fondatorii şcolii.
"În România cele patru programe de masterat, două în matematică şi alte două în informatică şi biochimie nu sunt acreditate şi recunoscute de Ministerul Educaţiei, în schimb la universităţile din Paris diplomele sunt recunoscute, de aceea mulţi studenţi aleg să urmeze cursurile doctorale şi postdoctorale în străinătate, iar apoi decid să lucreze în instutele de cercetare de acolo", a mai spus profesorul Purice.
Cursurile din ciclul pregătitor şi de masterat susţinute în cadrul şcolii sunt orientate către cercetarea în domenii precum matematica, informatica şi biochimia. Programa de învăţământ nu este una fixă, cursurile fiind alese anual prin vot de către Consiliul Ştiinţific, format atât din profesori români, cât şi străini.
Programele sunt destinate studenţilor români cu rezultate acade