Trei sute de familii din Timişoara beneficiază de Coşul cu legume de la ţărani. Acest lucru este realizat prin parteneriatele de solidaritate ale Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti, prin care micii producători încheie contracte cu consumatori din oraş şi le livrează acestora, pe parcursul unui an, cantitatea dorită de legume, fructe, lactate sau ouă, toate produse natural.
Legume proaspete, direct de la sursă
Prin această iniţiativă s-a creat un parteneriat local de solidaritate între micii producători şi consumatorii din mediul urban, printr-un contract încheiat între agricultor şi oamenii care beneficiază de recolta lor. Iniţiativa acestui proiect desfăşurat în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare Timişoara, spun reprezentanţii A.S.A.T., se încadrează în ideea unei agriculturi comunitare, adică un angajament din partea unui grup de cetăţeni pentru a susţine o mică fermă agricolă printr-o retribuire echitabilă şi plătită în avans a muncii. În baza acestui contract, consumatorul are obligaţia de a ridica saptămânal coşul cu legume, iar producătorul are obligaţia de a cultiva natural până la 32 de sortimente de legume.
Acest model de susţinere a agriculturii s-a dezvoltat din 2007, iar prima prezentare a unui astfel de parteneriat a fost făcută în Timişoara. Potrivit Mihaelei Veţan, iniţiatoarea parteneriatelor A.S.A.T. în România, de atunci, 300 de familii din Timişoara s-au înscris în proiect şi cel puţin o mie de persoane au beneficiat de legume proaspete chiar de la sursă. În această parte de ţară, în proiect sunt implicaţi doi producători mici de legume, din Timiş, de la Şag şi de la Belinţ, şi unul din Firiteaz - Arad.
„Într-un moment în care agricultura românească este profund marcată de presiunea creşterii productivităţii, asistăm la creşterea unei mişcări în Români