Aflată la aproximativ 60 de kilometri de Craiova, comuna Galicea Mare te întâmpină cu o sumedenie de oameni pe o parte şi pe alta a drumului, care-şi fac curăţenia de toamnă. E octombrie.
Înarmaţi cu sape, lopeţi sau furci, gospodarii localităţii, ce trăiesc în case modeste, dar îngrijite, pregătesc trecătorii pentru centrul oraşului, unde răsar clădiri noi, reabilitate, acordând în special atenţie învăţământului şi, deci, copiilor.
În ultimii ani, Galicea Mare se poate bucura de două grădiniţe şi un dispensar reabilitate complet, din fonduri proprii ce se ridică la aproximativ 700.000 de lei. „Noi ne ocupăm de copii!“, ţine să specifice primarul Florel Catană, care recunoaşte că are o slăbiciune pentru prichindei. Asta se vede în felul în care arată şcoala, grădiniţele sau spaţiile de joacă amenajate special pentru cei mici. Grădiniţele au centrală proprie şi o sală de sport, pentru vremurile în care orele de educaţie fizică nu se pot desfăşura afară. Chiar i-am întrerupt din joacă pe 16 dintre copiii din clasa zero, care, echipaţi ca la carte, aruncau cu o minge de colo colo. Ne-am cerut scuze şi ne-am retras. Holul celei de-a doua grădiniţe, unde învaţă cei mai mici dintre cei mici, este pictat de mână. Mihaela Drăghici, nora uneia dintre educatoare, s-a ocupat de umplerea pereţilor cu personaje care mai de care mai colorate, ce înfrumuseţează universul de câteva ore al copiilor. În prima grădiniţă, la grupa mare, absenteismul este, şi el, cam mare. Erau doar şase copilaşi din 23, asta fiindcă părinţii trebuie să culeagă via şi i-au învoit, mărturiseşte educatoarea Aurelia Posnaeş.
„Bătăuşii“ galiceni
La intrarea în şcoală, am aflat că Galicea Mare este o comună ce naşte campioni la judo. I-am prins doar pe cinci dintre ei, care, deşi sunt mici, se mândresc cu realizările lor şi cu greu le poţi opri zâmbetele sau glasul entuz