Războiul civil sirian se extinde. Moartea a cinci turci şi rănirea altor nouă în urma unui tir venit din Siria provoacă o criză diplomatică între cele două state vecine. După mai multe ore de expectativă, Damascul şi-a prezentat scuzele oficial prin intermediul ONU şi a promis că un astfel de incident nu se va repeta.
Între timp, armata turcă s-a pus în mişcare şi a lansat o serie de tiruri de represalii, care ar fi făcut mai mulţi morţi printre soldaţii sirieni. Totodată, Turcia îşi rezervă dreptul de a interveni în afara graniţelor ţării oricând va considera de cuviinţă şi asta în urma unui text adoptat de urgenţă de către deputaţii de la Ankara.
Într-o primă etapă, Turcia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsurile necesare pentru a pune capăt "agresiunii" siriene. Cum însă Organizaţia nu publică decât declaraţii neconstrângătoare în astfel de cazuri, Parlamentul de la Ankara a aprobat un text, care autorizează trimiterea de trupe în afara ţării "deîndată ce Guvernul turc o crede necesar".
Unda verde dată militarilor turci urmăreşte însă înainte de toate să-i convingă pe sirieni să nu mai comită astfel de atacuri. Cu alte cuvinte, Ankara îşi arată colţii, ca să evite războiul cu vecinul său. Nu trebuie uitat că incidentul de miercuri survine la doar câteva luni după ce apărarea antiaeriană siriană doborâse în iunie un avion militar turcesc. Criza turco-siriană poate degenera într-un conflict internaţional, doar dacă Ankara îşi pune chiar în aplicare rezoluţia adoptată în Parlament şi dacă NATO intervine de asemenea, în virtutea unei clauze de apărare reciprocă prevăzute de Tratatul nord-atlantic.
Observatorii remarcă însă că mai mulţi apropiaţi ai premierului turc, Recep Erdogan, au respins retorica războinică susţinută de anumite ziare din ţară. Vicepremierul turc a precizat şi el că ţara sa "nu doreşte războiul cu Siria"