Peste un milion de români figurează ca suferind de o tulburare gravă a somnului. În realitate, circa un sfert din români au probleme de somn care le periclitează sănătatea şi activitatea cotidiană. Toamna, numărul celor care se odihnesc prost este cel mai mare.
Somnul este oglinda fidelă a stării noastre psihice şi fizice. Iar toamna, anotimpul melancoliei şi al depresiilor favorizate de porţiile tot mai mici de lumină naturală, este şi perioada când insomniile şi problemele de somn pot înregistra o frecvenţă mai mare. De altfel, întregul efort de adaptare pe care îl reprezintă pentru organism schimbarea de sezon este un stres care se exprimă, în cazul celor mai sensibili dintre noi, în nopţi albe ori neodihnitoare.
„Stresul poate determina dezechilibre ale sintezei anumitor neurotransmiţători în creier, care conduc la tulburări de somn şi de comportament alimentar, culminând cu instalarea unor stări de epuizare psihică sau cu tulburări depresive", explică neurocercetătorul Radu Braga, de la Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe din Bucureşti.
Grija zilei de mâine naşte monştri
Chiar şi în afara schimbărilor sezoniere, există câteva categorii de „abonaţi" la tulburările din spectrul nocturn. Conform unui studiu online comandat de compania Studio Moderna şi dat publicităţii la începutul anului, cam 25% din români au declarat că au, într-o formă sau alta, probleme cu somnul. Este cert că, din cauza problemelor de ordin financiar, numărul românilor care au un somn agitat şi nesatisfăcător pe fondul anxietăţii şi al depresiei a crescut semnificativ în ultimii ani.
Potrivit aceluiaşi studiu online, 37% din români susţin că au dificultăţi în a adormi, 23% din ei se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii (aproape 30% din participanţi au acuzat cauze de natură psihică - gânduri care îi agită, apariţia coşmarurilor) şi 35% d