Inventat in Marea Britanie in anii ‘80, testul de intoleranta alimentara York Test a fost introdus pe piata romaneasca in martie 2011. In primul an de prezenta in Romania, testul a generat afaceri de 450.000 de lei pentru Gaya Health Services, firma care reprezinta York Test pe plan local.
York Test a fost adus in Romania de Amira Syoufi (30 ani), cea care conduce Gaya Health Services. Nascuta in Damasc (Siria), Syoufi a crescut in Bucuresti si, dupa ce a lucrat intr-o agentie de media si mai apoi in Turcia, a decis sa porneasca afacerea cu York Test in Romania.
„Am facut York Test-ul la Instanbul. Asa am aflat mai multe despre intoleranta alimentara. Dupa ce m-am documentat mai bine, am considerat ca este un produs cu o mare adresabilitate pentru romani. Suntem din ce in ce mai preocupati de nutritie si de un stil de viata sanatatos”, spune Amira Syoufi (foto) pentru Wall-Street.ro.
Potrivit statisticilor York Test in Romaia, 90% dintre romani sufera de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, nu multi sunt cei care si pot identifica alimentele care le dauneaza. Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la anumite produse sunt boli ale pielii (acneea, urticariile, eczemele), problemele respiratorii (bronsita, tusea), migrenele, insomniile si starea de oboseala cronica.
Concluzia specialistilor este ca intoleranta, desi foarte intalnita, este greu de diagnosticat. Si asta pentru ca, spre deosebire de alergia alimentara, efectele intolerantei alimentare nu sunt vizibile imediat, dar au consecinte pe termen lung asupra organismului. Mai precis, atunci cand mancam un aliment pe care nu il toleram, organismul are o reactie de respingere la proteinele continute de respectivul pordus si astfel nu il digera corespunzator. Citeste si:Nastase, GolinHarris: In S1 ne-am depasit estimarile. Anul acesta crestem cu 20%Nastase, GolinHarris: Inceputu