Moldovenilor, de la vlădică la opincă, le place să se laude cu vinurile produse de ei. E ceva firesc, susţin oenologii, pentru că viticultura şi vinificaţia face parte din cultura şi tradiţiile noastre.
Şampania de Cricova, Cabernet de Mileştii Mici, Negru de Purcari, Heresul de la Ialoveni, Tarabostes de la Chateau Vartely, Cahorul de Ciumai. Şirul poate continua. Sunt vinuri cu care se poate mândri orice companie din lume, spun specialiştii de la noi. Cramele din Moldova au şi licori vechi de circa o sută de ani, care însă nu se vând. Preţul unei sticle de colecţie porneşte de la 80 de lei, dar poate ajunge şi la câteva zeci de mii de lei. Cea mai scumpă butelie de vin care a fost vândută în ţara noastră este un Tokay din anul 1940, pentru care s-au plătit 50.000 de lei.
„Cu cât este mai vechi, cu atât este mai scump. Acesta este doar unul dintre factorii principali pentru preţul vinului. Foarte importantă este podgoria de unde s-au strâns strugurii, tehnologia de prelucrare şi, nu în ultimul rând, anul recoltei", ne explică Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor. În opinia specialistului Mihai Măciucă, este eronat să spui că „uite ce colecţie minunată au cei de la Cricova sau de la Mileştii Mici, în timp ce alţii nu au aşa ceva". „Este meritul întregii ţări ca acolo se găsesc asemenea vinuri. Pentru crearea acestor colecţii a lucrat toată lumea în decurs de zeci de ani", afirmă Mihai Măciucă.
Click aici pentru a vedea Galeria Foto
CRICOVA LA ORA REBRANDINGULUI
Vinoteca Cricova are cea mai bogată colecţie de vinuri din spaţiul ex-sovietic. Aici se găsesc exponate-unicat, precum vinul Ierusalimul de Paşti, cu o vechime de 100 de ani, sau o colecţie de Tokay din 1940. „O sticlă de Tokay a fost vândută la o licitaţie de binefacere, acum patru ani, cu 50.000 de lei, dar aceasta a fost o excepţie", spune Sorin Maslo, şefu