"Telenovela Oltchim a avut numai personaje negative”
- Evenimentul politic al lunii septembrie, cel puţin din perspectiva zarvei, dacă nu cumva şi a importanţei, a fost tentativa eşuată de privatizare a Combinatului Oltchim. A fost serioasă intenţia lui Dan Diaconescu de cumpărare a Oltchim, sau numai un pretext de campanie electorală? Şi dacă scopul său a fost doar publicitatea politică, şi l-a atins?
- Probabil că Dan Diaconescu şi-a făcut socoteala că va câştiga capital electoral, indiferent de deznodământul iniţiativei sale. Dacă ar fi semnat contractul de privatizare, rezulta că salvează Oltchimul şi câteva mii de muncitori, în dauna "ciocoilor şi a mafioţilor”. Dacă era respins, avea motive să spună că a încercat, în numele poporului, dar a fost învins de forţele răului. Dan Diaconescu trebuia exclus din capul locului de la participarea la licitaţia pentru Oltchim, pentru că firmele sale au datorii şi sunt în insolvenţă. Domnia sa a fost însă admis ca persoană fizică. O primă greşeală a celor care au organizat licitaţia. Şi aici intervine întrebarea: a vrut guvernul o privatizare reală, sau a pus la cale un simulacru, ca să mai bifeze o cerinţă a FMI, cât să putem primi următoarea tranşă de împrumut? Sunt mai puţin importante adevăratele intenţii ale lui Dan Diaconescu şi e treaba electoratului său să-l judece pentru ce a făcut. Dar guvernul Ponta are o problemă reală, atât în ţară, cât şi în faţa partenerilor străini, pentru că toate datele arată că nu a vrut să privatizeze, de fapt, Oltchim. Întâi, pentru că a procedat după bunul său obicei, modificând regulile înaintea, în timpul şi după licitaţie.
Poate că licitaţia era cu dedicaţie (înţeleg că d-l Ponta prefera, din motive care îmi scapă, un acţionar ostil, ca firma poloneză care mai deţine nişte acţiuni la Oltchim), sau poate a fost numai o mimare a vânzării. Fapt este că n