Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,7% într-o piaţă apatică, în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni, şi lichiditatea a ajuns cu greu la 11,9 milioane lei.
"Volumele au scăzut şi scad de vreun an peste tot. Pe plan local, putem găsi motive diferite de la caz la caz. Astfel, acţiunea Banca Transilvania este interesantă şi ieftină după părerea mea, dar free-float-ul este foarte mic. La fel este şi la Petrom, unde preţul a crescut, dar free-float-ul este foarte mic. În cazul Fondului Proprietatea avem de-a face cu multe amânări din cauze exterioare Fondului (privatizări amânate, listarea la Varşovia pare că nu se vrea aprobată) plus povestea cu acţionarul contestatar care ţine programul de buy back pe loc", a afirmat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,2%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,3%.
Acţiunile Oltchim (OLT) au debutat în scădere cu aproape 13%, continuând să coboare accelerat după ce miercuri au căzut cu 15% în urma eşecului privatizării companiei. După primele zece minute ale şedinţei de joi, cotaţiile au revenit uşor spre nivelul de miercuri, iar în cadrul unor tranzacţii au trecut chiar pe creştere uşoară. La închiderea şedinţei, aceste titluri erau în creştere cu 3,88%, fiind cotate la 0,575 lei, şi înregistrau al nouălea rulaj din piaţă, de 308.000 de lei.
"Când ai volume foarte mici şi interes doar de la speculatori, este normal să asişti la o volatilitate ridicată", a mai spus analistul. Lichiditatea pieţei, de 11,9 milioane lei (2,6 milioane euro), este cu 77% peste rulajul de miercuri, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane eur