Curtea de Apel Ploieşti ar fi trebuit să judece vineri recursul înaintat de cele trei persoane condamnate la închisoare în dosarul "Miko”. Curtea a admis solicitarea lui Marko Attila de a amâna procesul pentru o dată viitoare, pe motiv că şi-a angajat un nou avocat şi acesta nu a avut timpul necesar pentru a se familiariza cu cazul.
Fostul subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Marko Attila, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu contra interesului public împreună cu Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier în cadrul Ministerului de Justiţie, membri ai comisiei de retrocedare a Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe. Instanţa a considerat că cei trei au retrocedat abuziv clădirea către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente care nu erau valabile.
Deşi au fost achitaţi de Curtea de Apel Braşov în 2006, în luna iunie 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat pe fiecare la trei ani de închisoare şi a obligat Eparhia reformată să plătească un prejudiciu creat statului de 1,13 milioane de lei. Inculpaţii au făcut recurs la decizia de la Buzău, acesta urmând să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti.
Lanţ viu in jurul colegiului
Aproximativ 500 de persoane s-au prezentat joi după-amiază în faţa Colegiului Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe pentru a "apăra colegiul de iminenta renaţionalizare”. La apelul pastorului reformat Santa Imre, cel care a protestat timp de 57 de zile, actuali şi foşti elevi, feţe bisericeşti şi lideri politici ai organizaţiilor locale UDMR, PCM şi PPMT şi-au dat mâna formând un lanţ viu în jurul colegiului. Acţiunea vine la doar o lună de la cel mai mare protest maghiar al ultimilor 15 ani. În data de 1 septembrie, UDMR şi bisericile istorice maghiare au organizat un mit