Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru a acorda companiei Oltchim (OLT) un împrumut mai mic de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul, a declarat premierul Victor Ponta.
El a explicat să un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de aşteptare a răspunsului din partea CE de şase luni.
"Cei de la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Economiei se vor duce imediat la Bruxelles, pentru a prezenta cazul nostru cât mai bine. Comisia Europeană este foarte reticientă când este vorba de împrumuturi, de ajutor de stat, nu doar cu România, ci cu toate ţările din Uniunea Europeană şi atunci, dacă nu ne explicăm bine cazul, nu câştigăm. De altfel, în 2009, când ministrul Videanu a cerut ajutor de stat 370 milioane euro sigur că nu a avut nicioun succes pentru că nici măcar nu a explicat şi nu s-a dus să spună de ce vrea acei bani", a spus Ponta, aflat la Bratislava.
Premierul a arătat însă că varianta cu împrumutul aprobat de către Comisia Europeană este "varianta secundară", cea principală fiind de a continua creditarea în condiţiile strategiei de restructurare, în aşa fel încât băncile şi creditorii care asigură şi vor asigura în continuare bani la Oltchim pentru salarii şi repornirea combinatului să aibă garanţia că îşi recuperează acei bani.
Întrebat dacă o repornire a Oltchim la o capacitate de producţie de doar 60%, aşa cum a fost avansat, nu presupune şomaj tehnic sau disponibilizări, premierul a spus că nu vor exista disponiblizări.
"Nu, disponibilizări nu. Asta presupune o repornire treptată şi, în mod sigur, toţi cei care sunt angajaţi în acest moment - unii dintre ei vor lucra în program complet, alţii, pe măsură ce se repornesc secţiile - se reîntorc la lucru. Însă salariile, fie că vor