Surplusul de petrodolari al Rusiei, care protejează de mai bine de un deceniu economia de şocurile externe, va dispărea prin anul 2015, pe măsură ce cheltuielile cu importurile vor depăşi veniturile din exporturile de petrol, a avertizat banca centrală rusă.
Avertismentul reprezintă prima confirmare oficială că epoca de glorie a modelului economic al Rusiei promovat sub conducerea lui Vladimir Putin se apropie de sfârşit, scrie Financial Times. Deşi diversificarea este o prioritate pentru guvern, economia Rusiei este încă dependentă de "aurul negru".
Excedentul comercial al Rusiei, alimentat de veniturile din petrol, s-a situat la 785 mld. dolari între 2000 şi 2011, echivalentul a peste 40% din PIB-ul de anul trecut. Surplusul i-a permis Rusiei să acumuleze rezerve valutare echivalente cu 500 mld. dolari, printre cele mai mari din lume. Datorită rezervelor, guvernul a putut să cheltuiască peste 200 mld. dolari ca să iasă din criza financiară din 2008-2009 şi a reuşit fără vreun faliment major. Mai mult, Rusia a putut să pună bani deoparte pentru zile negre în fonduri precum cel de rezerve, de 61 mld. dolari, şi fondul naţional social, de 88 mld. dolari.
Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu, autorităţile din Moscova se vor trezi cu două deficite, bugetar şi comercial. Potrivit strategiei pe termen mediu a băncii centrale, surplusul de cont curent se va reduce de la 79,9 mld. dolari anul acesta la 25,2 mld. dolari anul viitor. În 2015 se va ajunge la un deficit de 8,8 mld. dolari.
Estimările se bazează pe un preţ al petrolului de 104 dolari pe baril în 2015.
Rusia devine mai deschisă la investiţiile străine
În prezent, Rusia este exportator net de capital. Ieşirile de capital, încurajate de incertitudinile politice, au totalizat 84 mld. dolari anul trecut, echivalentul a 5% din PIB. Banca centrală estimează că a