E o problemă reală la orice vârstă: pofteşti la ceva dulce. Şi nu oricând şi oricum, ci de mai multe ori pe zi (uneori chiar şi noaptea), iar pofta este de nestăvilit. Care sunt cauzele şi cum rezolvi problema îţi spune lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist acreditat CIO. E o problemă reală la orice vârstă: pofteşti la ceva dulce. Şi nu oricând şi oricum, ci de mai multe ori pe zi (uneori chiar şi noaptea), iar pofta este de nestăvilit. Care sunt cauzele şi cum rezolvi problema îţi spune lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist acreditat CIO.
Pofta de dulce poate avea diverse cauze, însă cea mai des întâlnită e lipsa unui program alimentar ordonat ca ore şi combinaţii alimentare corecte. Dietele fade care sunt “la modă” promovează renunţarea la carbohidraţi (pâine, fructe) şi aportul excesiv de proteine, iar rezultatul e mereu acelaşi: pofta de dulce, ca urmare a instalării hipoglicemiei. Dacă dieta urmată conţine glucide şi totuşi pofta de dulce persistă, mergi la medic. El îţi poate recomanda suplimente alimentare cu rol în reglarea nivelului glicemiei.
Manganul e un microelement a cărui carenţă poate modifica abilitatea organismului de a produce insulină. Manganul este nutrientul care asistă procesele de transport şi metabolizare a glucozei spre fluxul sangvin.
Necesarul zilnic: un supliment de 10 mcg de mangan în cadrul unei diete echilibrate poate ameliora pofta de dulce. Acest microelement important se găseşte în cereale, leguminoase, nuci, ceai, cafea.
Cromul e un microelement cu rol în reglarea glicemiei, fiind implicat şi el în producţia de insulină.
Necesarul zilnic de crom variază între 50 şi 200 mcg (picolinatul de crom este cea mai obişnuită formă de comercializare a lui). Alimentele bogate în crom sunt: broccoli, ciupercile, cerealele. O dietă bogată în fibre scade absorbţia cromului.
Magneziul este un mineral esen