E deja de notorietate că în partea vestică a Oradiei, pornind de pe Calea Borşului şi mergând prin cartierele Ioşia şi Rogerius, deseori se ridică deasupra oraşului o duhoare irespirabilă. Au fost scoşi în faţă tot felul de vinovaţi de serviciu, fără ca problema să fie însă soluţionată.
Mai nou, o altă parte a orădenilor încep să se obişnuiască cu putoarea. În zona Cantemir, pârâul Peţa împrăştie un miros greu, a cărui sursă n-a fost nici ea "adulmecată" de autorităţi...
Oraş "puturos"
De câţiva ani, mai ales pe timp de vară, Oradea are o problemă cu mirosurile. În vara lui 2010, problema parcă a explodat, iar autorităţile locale au fost asaltate de orădenii care locuiesc în Ioşia şi în Rogerius, care se plângeau că trebuie să stea cu geamurile închise din pricina mirosului pestilenţial. Toate bănuielile au căzut asupra fermei Nutripork din Ioşia. Ferma are peste 6.000 de porci, care produc anual mii de tone de dejecţii ce sunt depozitate în aşa-numite batale, pe câmp. La un prim control, comisarii Gărzii de Mediu au găsit gropile descoperite, chit că autorizaţia de mediu impunea acoperirea lor cu un strat de paie proaspăt. În ciuda amenzilor împărţite şi a controalelor ce-au urmat, putoarea nu a dispărut, iar peste zonă pluteşte şi acum acelaşi miros greu de suportat.
Ulterior, autorităţile au mai suspectat ca surse ale răului fabrica de zahăr din Calea Borşului (în curtea căreia s-a şi descoperit o cantitate uriaşă de sfeclă intrată în putrefacţie) şi staţia de epurare a oraşului. O altă ipoteză a fost că toţi cei trei factori - ferma de porci, Zahărul şi staţia de epurare - sunt de vină. Cert e că în Oradea încă pute în continuare, iar oamenii s-au şi săturat să facă reclamaţii. "Nu am mai primit nicio sesizare din vestul oraşului. Dacă încă miroase, e din cauza sistemului de canalizare", zice acum şeful Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţ