La Pinacoteca din Paris s-a deschis o inedită expoziţie în care sunt puse în paralel operele japonezului Utagawa Hiroshige şi cele ale olandezului Vincent van Gogh. Până la mijlocul lui martie anul viitor amatorii de artă vor putea vedea astfel cum s-a inspirat de multe ori van Gogh din stampele idolului său japonez. Vasile Damian a asistat la vernisaj si a stat de vorbà cu Marc Restellini, directorul Pinacotecii din Paris.
Peste 170 de stampe semnate de Utagawa Hiroshige şi mai bine de 30 de pânze dintre cele mai emblematice ale lui Vincent van Gogh, Pinacoteca din Paris a reusit un tur de forţă excepţional pentru o expoziţie ce va rămâne cu siguranţă nu numai în analele celui mai mare muzeu privat din capitala Franţei.
În mod paradoxal, cu ocazia acestei duble expoziţii, pasionaţii de artă japoneză pot vedea pentru prima dată practic o retrospectivă a lui Hiroshige, artist japonez major din prima jumătate a secolului 19. Marc Restellini, ce v-a determinat să concepeţi această expoziţie aici, la Pinacotecă?
"Am o pasiune pentru Hiroshige de foarte multă vreme. Îl consider ca pe cel mai mare artist japonez. Din păcate în Franţa există tendinţa de a rezuma arta japoneză la Hokusai care e şi el foarte cunoscut. Hokusai este însă mai occidental, mai puţin profund şi visceral japonez cum este Hiroshige. "
"Întâlnirea" dintre japonezul Hiroshige şi olandezul nebun van Gogh este stupefiantă. Înainte de a vedea însă partea consacrată occidentalului, am admirat îndelung stampele orientalului, un adevărat "artist al voiajului" cum se cheamă chiar în subtitlu partea expoziţiei consacrată lui Hiroshige. Care-i obiectivul acestei puneri în paralel a celor doi artişti?
"A învăţa, a arăta publicului occidental cum priveşte o operă publicul japonez. E vorba de viziuni foarte diferite. Noi occidentalii, avem un punct de vedere exclusiv estetiza