Oficialul român a declarat că Parchetele şi CSM ar trebui supuse aceluiaşi regim ca cel folosit pentru serviciile secrete. Adică să fie puse sub control parlamentar. Constituţia României spune clar că cele trei puteri în stat sunt egale
UPDATE 17.09 În cazul în care se va încerca introducerea justiţiei sub control parlamentar, Consiliul Superior al Magistraturii poate constata că există un conflict constituţional între puterile statului pentru a cărei soluţionare se poate adresa Curţii Constituţionale.
Aflat la Bratislava la reuniunea prim-miniştrilor din Statele UE membre ale Grupului "Prietenii coeziunii", organizată pe tema fondurilor comunitare, premierul român Victor Ponta a declarat în conferinţă de presă: "Vorbim de un sistem in care serviciile de informatii sa fie sub un control parlamentar, transparent si cand e vorba de buget, si cand e vorba de operatiuni". Potrivit Mediafax, oficialul român a mai precizat că nu are nimic de reproşat actualei conduceri ale SRI şi SIE, dar că este necesar ca sistemul să fie reglementat.El a amintit că actuala lege stabileşte că pentru schimbarea conducerii serviciilor de informaţii este nevoie de propunerea preşedintelui şi de votul Parlamentului.
Şeful Executivului român a continuat: "Exact acelasi lucru trebuie sa fie si in ceea ce priveste parchetele, controlul CSM-ului si siguranta pentru noi toti ca toate aceste institutii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodata folosite in batalii politice", potrivit sursei citate.
La reuniunea de la Bratislava au ăparticipat şi preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Reacţia unor membri din sistemul judiciar nu a întârziat să apară, în esenţă magistraţii făcând trimiteri la Constituţie. Redăm doar câteva reacţii la cald, fără a nominaliza persoanele pentru a nu le crea incompatibil