Guvernul Ponta nu îşi asumă proiectul de creştere cu 16% a taxelor locale din 2013 publicat miercuri pe site-ul Ministerului Finanţelor şi susţine că o eventuală majorare rămâne la latitudinea autorităţilor locale. Premierul Victor Ponta nu s-a sfiit să scoată în evidenţă lipsa de comunicare între Finanţe şi Guvern chiar dacă ministrul de resort are şi funcţia de vicepremier.
Majorarea taxelor locale prin actualizarea cu inflaţia, obligaţie stabilită prin Codul fiscal şi asumată cu FMI, trebuia aprobată încă din luna aprilie, dar proiectul nu a mai ajuns pe ordinea de zi a fostului guvern. Ministerul Finanţelor a postat recent un alt proiect pe site, pe care l-a retras ieri de pe lista iniţiativelor legislative.
Politicienii nu suportă sub nicio formă anunţarea unor majorări de taxe în anii electorali, astfel că cel mai probabil românii vor afla de-abia spre sfârşitul anului noile niveluri majorate ale impozitelor şi taxelor locale pe care le vor plăti în 2013.
O creştere a taxelor locale este inevitabilă, ţinând cont că inflaţia a crescut în ultimii ani, în special în 2010, în condiţiile majorării TVA de la 19% la 24%.
Dacă aprobarea proiectului este tergiversată, Ministerul Finanţelor ar putea să găsească în acest interval soluţii de îmbunătăţire a modalităţii de taxare a proprietăţilor astfel încât să nu mai existe diferenţieri minore între taxarea proprietăţilor în marile oraşe şi în localităţile mici.
Una dintre anomaliile sistemului românesc de impozitare a clădirilor comparativ cu situaţia din Occident a fost taxarea în funcţie de proprietar, nu în funcţie de destinaţia economică. Astfel, pentru o clădire deţinută de o persoană fizică impozitul plătit ajungea să fie de până la de 10 ori mai mic decât pentru una similară deţinută de o companie. În luna iulie, Guvernul a modificat baza de impozitare, iar taxarea va varia în f