- Săptămâna trecută s-a constituit Alianţa România Dreaptă, formată din PDL, Forţa Civică şi PNŢCD. În larma uriaşă iscată de afacerea OLTCHIM, evenimentul a trecut aproape neobservat. "Delicateţea intelectuală” a noii formaţiuni conduse de Mihai Răzvan Ungureanu are vreo şansă, într-o Românie politică urlătoare?
- Cred că putem vorbi de delicateţe intelectuală doar în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu personal. În partidul său, Forţa Civică, nu am remarcat nici delicateţe, nici calităţi intelectuale deosebite. Unde le-aş fi putut observa? La foştii miniştri PSD, Ionuţ Bazac şi Marian Săniuţă? Sau la transfugii din PDL, în frunte cu Ştefan Pirpiliu şi Dănuţ Liga? Recunosc competenţele lui Gabriel Biriş în materie de economie şi drept fiscal, dar nu văd alte izvoare de competenţă în partid şi, mai ales, nu văd nici o idee nouă, nici un proiect politic care să trădeze o gândire strategică pentru România. Dacă ştie cineva care sunt ideile domnului Ungureanu pentru relansarea economiei româneşti şi reforma structurală a statului, să ne spună şi nouă. De altfel, se pare că sarcina elaborării unui program economic a fost lăsată celor care au mai multă experienţă şi competenţă în materie şi care nu se află în Forţa Civică, ci în PDL.
Dacă Forţa Civică ar fi fost cu adevărat o forţă, nu ar fi avut nevoie de ARD şi s-ar fi afirmat ca o formaţiune care promovează o altfel de politică decât cea cu care ne-am obişnuit şi pe care electoratul o respinge. Din păcate nu este şi nici nu a reuşit să promoveze figuri noi şi valoroase. Înnoirea clasei politice mai are de aşteptat, se pare, căci nu este un proiect care să poată fi realizat cu două luni înainte de alegeri. În prag de alegeri nu poţi decât să aduni ce găseşti şi să construieşti ceva „din existent”. Este exact ceea ce au făcut liderii ARD: au adunat în jurul PDL nişte partide fără structuri consolida