Fructele sunt bogate in apa, minerale, vitamine si celuloza, au un continut scazut de proteine si carbohidrati, sunt laxative, mineralizante si diuretice, datorita continutului ridicat de apa.
Fructele sunt bune si pentru ca inlocuiesc dulciurile, atat de nesanatoase, sau potolesc pofta de dulce, care se manifesta mai ales in zilele foarte aglomerate si stresante.
Tarabele din piete sunt acum pline de fructe, de toate culorile, marimile si gusturile si e pacat sa nu profiti, mai ales ca sunt proaspat culese din copaci si sunt de ale noastre, romanesti, pe care nu le gasesti in supermarketuri.
Trebuie stiut ca toate fructele contin vitamina C, un antioxidant puternic care protejeaza organismul de infectii si previne bolile degenerative, anumite tipuri de cancer si bolile cardiovasculare.
Un pahar de suc natural de citrice preparat acasa, dintr-un grepfrut, o portocala si o jumatate de lamaie iti asigura energie, spor in activitatea pe care o desfasori si bunadispozitie pentru o zi intreaga.
Fructele de culoare inchisa, cum sr fi agude negre, struguri inchisi la culoare, vinul rosu, mure, corcoduse negre, prune, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare, contin resveratrol.
Resveratrolul este o minune de antioxidant, despre care specialistii spun ca este de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. In limbaj medical, antioxidant inseamna, mai ales, anticancer, preventie si terapie, antiimbatranire, antiinflamator.
Struguri pentru fumatori
Strugurii negri, proaspeti, pe care-i gasesti acum in orice piata, se recomanda persoanelor anemice, dar si fumatorilor inraiti, deoarece prin bogatia lor in substante nutritive pot neutraliza efectele tutunului.
Studiile au ar