O nouă urgență pe masa Guvernului: cum să modificăm legea energiei ca să mănânce, totuși, și gura băieților deștepți o pâine, că parcă prea le-a mers prost anul ăsta. Păi ce vorbă-i asta, cu insolvența Hidroelectrica, investigația Comisiei și peste toate și noua lege care nu le mai dă voie să încheie contracte cum vor ei, la adăpost de ochii lumii și fără licitație? Modificăm, că-i urgent, acum iese Hidroelectrica din forță majoră și are iar curent de dat ieftin, plus că până una-alta toată lumea are nevoie de bani de campanie. Adică s-a discutat, gata, probabil miercuri intră la aprobare, după aia luăm și avizele de la ministere, că oameni suntem, ce transparență publică, ce să punem draftul de OUG pe site, chemăm la dezbateri pe cine e de acord cu noi dinainte și mai ales pe inițiatori. Important e să putem face mai repede contracte de energie și în afara bursei de energie OPCOM, se pregătesc în primul rând ăia de stat care au curent ieftin de vânzare, în siajul celor cu regenerabile însărcinați cu legitimitatea.
Pe scurt, în legea energiei au “deranjat” și se vor scoate prin OUG transparența datelor privind cantitățile de energie tranzacționate în țara asta și obligativitatea de a tranzacționa transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu.
Dar ca să facem și puțin mișto, cei care au scris draftul s-au gândit și să propună ca acele contracte bilaterale negociate direct, pe lângă că se pot face fără jenă și ferite de ochi indiscreți, să nici nu trebuiască publicate decât la 3 luni după încetarea lor. Da, ați înțeles bine: după ÎNCETARE. Dacă Hidroelectrica face un contract din cele clasice fără licitație cu un băiat deștept, să zicem pe termen 2013-2023, Hidro va trebui să publice prețurile, cantitățile și termenele taman pe data de 2023 plus trei luni. Păi cred că următorul contract se face pe 50 de ani direct, ce să ne mai complicăm cu câte