Duminică au loc alegeri prezidenţiale în Venezuela, ţară de 28 de milioane de locuitori şi cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. Preşedintele în exerciţiu Hugo Chavez, la putere de 14 ani, este dat favorit al scrutinului chiar dacă Henrique Capriles, candidatul opoziţiei ultraliberale poate crea surpriza. Unii comentatori descriu aceste alegeri deja ca un "şoc electoral sub mare tensiune". În centrul campaniei electorale s-a aflat sistemul de redistribuire a rentei petroliere, considerat un fiasco de mai toţi comentatorii. Şi cu toate acestea, Vasile, Hugo Chavez rămâne popular.
Ingredientul principal al "chavismului" este personalizarea puterii. În cazul în care va fi reales la vârsta de 57 de ani pentru un nou mandat de 6 ani, Hugo Rafael Chavez Frias - numele său complet - va fi stat la sfârşitul preşedinţiei sale 20 de ani în fruntea statului. Din 1998 încoace Chavez şi partidul său au câştigat 13 scrutine diferite şi toate pe bune, adică până şi opoziţia a recunoscut că n-au fost trucate. Care este reţeta carismaticului lider de la Caracas, operat acum doi ani de un cancer pe care l-a făcut public?
În primul rând că i-a băgat în seamă şi i-a ajutat pe compatrioţii săi, lucru pe care predecesorii săi n-o făceau. Petroleos de Venezuela, principala firmă publică petrolieră, a fost pusă în slujba aşa-zisei revoluţii bolivariene. Întreprinderea este cea care finanţează direct toate programele sociale în domeniul educaţiei, al sănătăţii, alimentaţiei şi locuinţelor. PDGul firmei este adesea în paralel şi ministru al energiei şi minelor. Mai toţi cercetătorii sunt de acord în a recunoaşte că de când e Chavez la putere jumătate din populaţie a ieşit din sărăcie.
Cu toate acestea, ţara rămâne prost condusă dând naştere la situaţii absurde, incredibile pentru cineva care dispune teoetic de o asfel de mană cerească : drumurile din Venezuela s