O echipă de medici care lucrează la Spitalul universitar din Capitală au realizat, pentru prima dată la nivelul Europei Centrale şi de Est, un implant de proteză de genunchi personalizată.
O pacientă în vârstă de 59 de ani a fost „vedeta" unei intervenţii chirurgicale realizate în premieră în România, dar şi în Europa Centrală şi de Est.
Ea suferea de gonartroză (boală care afectează calitatea articulaţiilor de la nivelul genunchilor) şi avea nevoie de o proteză.
Femeii i s-a implantat o proteză special creată pentru ea.
„Protezarea de genunchi personalizată este cea mai modernă metodă de tratare a afecţiunilor ortopedice. Oamenii sunt diferiţi şi atunci trebuie găsite metode personalizate de tratament. E ca şi cum un croitor ar face un costum pe talia ta", a declarat conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, şeful echipei de medici.
Primul spital acreditat
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este primul spital din România care a fost acreditat pentru această intervenţie chirurgicală.
Medicii spun că acest tip de operaţie personalizată este mult mai eficient decât metoda clasică deoarece timpul intervenţie este mai scurt, iar riscul de apariţie a complicaţiilor este mult mai mic.
Şi perioada de recuperare a pacientului este mult mai mică.
Din echipa chirurgicală condusă de conf. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au făcut parte: dr. Dan Popescu, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Razvan Ene, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Corina Bădiceanu, medic specialist ortopedie-traumatologie şi dr. Angelica Bratu, anestezist.