Scăderea expunerii suverane înseamnă o schimbare la 180 de grade a stategiei străinilor, care au cumpărat agresiv titluri de stat în criză.
Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti a scăzut cu 190 mil. euro în primele şase luni din acest an în contextul presiunii legate de nevoile de capital şi pe fondul tensiunilor de pe scena politică internă.
Grupul italian UniCredit, Société Générale din Franţa şi austriecii de la Raiffeisen au raportat cele mai mari scăderi ale expunerilor - de 146 mil. euro, 111 mil. euro şi respectiv 82 mil. euro, potrivit datelor de la Autoritatea Bancară Europeană. La polul opus se află Erste, grupul austriac care deţine cea mai mare bancă locală - BCR, care şi-a majorat expunerea cu 120 mil. euro în şase luni.
"Această reducere este temporara şi este legată în special de tensiunile politice din prima jumătate a anului. O calmare a scenei politice alături de îmbunătăţirea lichidităţii pe pieţele internaţionale ar putea creşte din nou interesul nerezidenţilor faţă de titlurile de stat româneşti", consideră Eugen Sinca, analist al BCR.
La nivel agregat, două treimi din băncile care au raportat expuneri pe titluri de stat româneşti aveau la finalul lunii iunie investiţii mai mici comparativ cu finalul anului trecut, scăderea totală fiind de 430 mil. euro. Doar şase grupuri străine consemnau o creştere a expunerii pe titluri de stat, avansul fiind de 240 mil. euro.
Anul acesta au existat mai multe episoade de tensiune privind disponibilitatea bancherilor de a subscrie la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat organizate de Ministerul de Finanţe şi în mai multe rânduri statul a respins toate ofertele băncilor din cauza dobânzilor prea mari cerute de acestea.
Scăderea netă cu 190 mil. euro a expunerii suverane după primele şase luni vine în condiţiile în care băncile eu