Lista iniţială a favoriţilor de la casele de pariuri vine şi ca răspuns la alegerile din ultimii 12 ani, când majoritatea premiaţilor aparţin culturii europene. Există imense frustrări ce se văd în statisticile făcute: de aproape douăzeci de ani premiul a ocolit autorii americani, prea puţini scriitori din America de sud, din Africa şi Asia, au fost aleşi de prestigiosul juriu. De aici se nasc aşteptările actuale: premiul ar putea merge în Asia, în Rusia ori în SUA.
Dacă premiatul va fi un scriitor din Asia, puţin probabil să fie Haruki Murakami, mai curând un autor chinez. Primul favorit este un mare prozator - Mo Yan (foto 2), considerat drept "Gabriel García Márquez al Chinei", cu operă uriaşă, romanele sale masive fiind traduse în limbile de circulaţie. La noi a apărut doar "Sorgul roşu" (la Editura Humanitas fiction), o revelaţie copleşitoare a ultimilor ani. Denisa Comănescu a probat încă o dată ca editor nu doar cunoaşterea literaturii contemporane, ci şi gust literar impecabil şi intuiţie rară. În plus, reuşita unei traduceri semnate de Dinu Luca, sfidând superlativele.
Al doilea autor, Jiang Rong, a făcut multe valuri cu "Totemul lupului", apărut în 2005, atingând tiraje ce-l situează pe al doilea loc după "Cărticica roşie" a lui Mao. Nu trebuie uitată însă Jung Chang: "Lebedele sălbatice" surprinde un secol de istorie prin povestea celor trei generaţii de femei, cu impact internaţional puternic. Ambele, romanul în două volume şi autobiografia celor trei fiice ale Chinei, au apărut la Editura Curtea Veche.
Dar Asia mai înseamnă şi India, de unde nu contenesc să tot vină autori cu forţă epică imensă, fabuloşi ca originalitate, de mare actualitate ca problematică. Primul nume ce îţi vine în minte este Salman Rushdie, căruia Editura Polirom i-a dedicat serie de autor. Alt autor şi-a adjudecat de ani buni câteva premii mari: Amitav Ghosh, pos