Începând de luni, 8 octombrie 2012, adevarul.ro va publica partea a doua a serialului „Creştinismul în România“. Articolele vor relata istoria religiei creştine după formarea statului român modern.
Din serial veţi afla cum a obţinut Biserica ortodoxă independenţa faţă de patriarhia de la Constantinopol, declarându-şi autocefalia. Transformările din sânul Bisericii n-au fost lipsite de incidente. Unii clerici au refuzat să adopte calendarul pe stil nou, provocând o schismă în ortodoxia românească.
Au existat şi alte momente în care mulţi clerici şi a credincioşi s-au aflat în contradicţie cu ierarhia. Spre exemplu, preotul ardelean Iosif Trifa, fondatorul Oastei Domnului, a intrat în conflict cu mitropolitul Nicolae Bălan. Tensiunile au escaladat până la excomunicarea lui Trifa, deşi acesta se afla pe patul de moarte.
Controverse a ridicat şi ciobanul Petrache Lupu, care a susţinut că a vorbit cu Dumnezeu la Maglavit. În jurul lui Lupu s-a creat un adevărat mit, iar satul său a devenit loc de pelerinaj.
După instaurarea comunismului, religia creştină a avut de înfruntat restricţiile impuse de ideologia bolşevică. Unele biserici şi mănăstiri au fost închise, iar cultul greco-catolic a fost desfiinţat de autorităţi. În anii ’80, Nicolae Ceauşescu a dispus demolarea mai multor biserici, majoritatea monumente istorice, în cadrul campaniei de sistematizare a localităţilor.
Serialul nostru va trata şi istoria celorlalte culte creştine din România modernă. Spre exemplu, la Casa Regală a României, regii erau catolici, reginele - protestante, iar copiii - ortodocşi! La începutul secolului XX îşi fac apariţia şi primele culte neoprotestante pe teritoriile româneşti. Dacă iniţial aveau câteva mii de adepţi, acestea au ajuns astăzi să convertească un procent semnificativ din populaţie.