Cerem Ministerului Educaţiei dezbatere publică în chestiunea manualelor de religie din şcoli, au anunţat 26 de organizaţii guvernamentale. Într-o scrisoare deschisă adresată Ecaterinei Andronescu, organizaţiile acuză un partizanat al autorităţilor, pentru că ministrul ar fi spus că manualele de religie vor fi făcute având ca partener nominalizat doar Patriarhia.
Subiectul conţinutului manualelor de religie folosite în şcoli a revenit în atenţie la începutul acestui an şcolar, atunci când reprezentanţii Asociaţiei Secular Umaniste din România au declarat că manualele de religie după care vor învăţa elevii promovează de fapt intoleranţa şi agresează psihic copiii, iar din aceste motive ar trebui retrase. La 2 săptămâni după această declaraţie publică, Ecaterina Andronescu afirma că ministerul educaţiei va conlucra cu Biserica pentru îmbunătăţirea programei de religie, astfel încât să fie pus un accent mai mare pe valorile morale în societate.
Tocmai acest răspuns a stârnit nemulţumirea organizaţiilor non-guvernamentale, printre care se numără Agenţia de Monitorizare a Presei Active Watch, Asociaţia Secular-Umanistă din România, Centrul pentru Jurnalism Independent , Policy Center for Roma and Minorities, Fundaţia Soros, Pro Democraţia şi Centrul Educaţia 2000+.
În scrisoarea deschisă adresată ministrului educaţiei, cele 26 de ONG-uri avertizează asupra riscurilor predării în regim confesional după manuale care conţin formule inadecvate vârstei elevilor. Semnatarii mai spun că acest lucru ar putea duce la intoleranţă, xenofobie şi neîncredere în educaţia ştiinţifică. Pentru a evita astfel de consecinţe, organizaţiile non-guvernamentale cer ministrului educaţiei o întâlnire în care să fie discutate modificările care vor fi făcute în manualele de religie folosite în şcoli.
Iată conţinutul scrisorii:
"Stimată Doamnă Minis