4 octombrie : Ziua Internaţională a Animalelor…Un prilej pentru rediscutarea problemei europene a bunăstării animalelor, asupra căreia Parlamentul European s-a pronunţat deja prin adoptarea unei declaraţii prin care i se cere Comisiei Europene să dea o directivă prin care să se impună statelor membre o legislaţie unitară pentru gestionarea câinilor şi a pisicilor, care să excludă metodele “inumane” de rezolvare a situaţiei animelor, în special a celor fără stăpân.
În acest context, la Cernavodă, asociaţia Save the dogs a venit cu un exemplu de “bune practici” încercând să arate că lucrurile se pot rezolva şi altfel decât se întâmplă în prezent în România…
Mă aflu într-un adăpost de câini dar nu orice fel de adăpost : este primul centru de primire a animalelor fără stăpân după standarde europene din România. Unde ? Câinii comunitari: o soluţie? Un reportaj de Lea Berzuc
Lângă Cernavodă, la câţiva kilometri doar de Constanţa unde anual şi ilegal se omoară 6000 de câini vagabonzi, după cum acuză Save the dogs, asociaţia care de ani de zile se luptă să schimbe mentalităţile în Cernavodă şi Medgidia şi să demonstreze că doar programele de sterilizare, dublate de educarea populaţiei, vor rezolva problema câinilor comunitari.
Bilanţul Save the dogs : 18 mii de animale sterilizate, peste 600 de câini daţi în fiecare an în adopţie şi acum...Footprints of joy, noul adăpost… “Footprints of joy“ înseamnă paşi de bucurie şi cred că numele acesta înseamnă mult...Dacă vă uitaţi la antetul nostru vedeţi urme de cai, de căţei, de pisici, dar şi de om pentru că acesta este un loc şi pentru oameni, nu numai pentru animale“, spune Sara Turetta, preşedintele Save the dogs.
Cu răbdare, ea a strâns în ultimii trei ani din donaţii, ale românilor care au dat 2 la sută din salariu, ale străinilor şi altor asociaţii, dar şi din fondur