Dacă nu câștigă cu 50%+ 1 din voturi, șeful PNL riscă să piardă mandatul la redistribuire Sursa: VLAD STĂNESCU
Chiar dacă liderii USL au anunţat că, prin „Tratatul” de la Murighiol, că împărţirea candidaturilor între partidele ce formează USL e definitivă, socoteala de pe hârtie nu se potriveşte cu cea de la nivelul filialelor.
Astfel, au apărut conflicte privind împărţirea candidaturilor în mai multe judeţe, printre care Vaslui, Timiş, Vâlcea, Olt şi Iaşi. În plus, în ciuda faptului că aceste tensiuni ar trebui dezamorsate până pe 17 octombrie, data lansării candidaţilor USL, social- liberalii s-au declarat sceptici că acest lucru se va putea întâmpla.
Pericole
Astfel, chiar şi la lansarea candidaţilor Uniunii, ce se doreşte a fi făcută cu mare fast, la Arena Naţională sau Romexpo, pentru a eclipsa Congresul PPE, desfăşurat la aceeaşi dată în Bucureşti, candidaturile nu vor fi definitivate.
Strategia USL este aceea de a-şi plasa liderii şi membrii cu notorietate în colegiile mari. Uniunea speră că acestea vor fi câştigate cu uşurinţă, cu 50% plus 1 din voturi, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, să fie adjudecate la redistribuire. Avantajul este că la redistribuire intră mai întâi colegiile mari.
Emoţii în privinţa câştigării colegiului de parlamentar are, potrivit unor surse din PNL, şi preşedintele partidului, Crin Antonescu. El va candida întrun colegiu din sectorul 3, pentru Senat, avându-l ca principal contracandidat pe liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu. Liderul liberal ia în considerare şi varianta de a nu-şi câştiga colegiul cu 50%+1 din voturi şi de a nu intra în Parlament. „Atunci când ai anumite obligaţii, aşa cum le percep eu, trebuie să asumi şi anumite riscuri. Sigur că există riscul să obţii 49% din voturi şi să nu intri în Parlament. S-a întâmplat. Norica Nicolai a păţit asta”, a declarat Antonescu. În 2008