Nu există noi propuneri privind procedura de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al DNA. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a explicat Comisiei Europene starea de fapt actuală şi i s-a sugerat să creeze "o listă scurtă a candidaţilor". Ministrul speră că explicaţia sa a şi convins.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Se ştie că la Bruxelles procedura era considerată nu foarte transparentă, fapt detaliat într-o scrisoare primită la Bucureşti pe 21 septembrie. Secretarul General al Comisiei Europene, Catherine Day, a aşternut pe hârtie aceste preocupări, împărtăşite şi de comisarul Justiţiei, Viviane Reding. Ambele au întâlnit-o joi pe Mona Pivniceru.
Procedura de numire a celor doi procurori seamănă cu un examen sau o promovare, spune ministrul Mona Pivniceru. Conform acesteia, ministrul are ultimul cuvânt, dar el este asistat de o comisie de recomandare, formată din procurori de la Parchetul General şi de la DNA. Aceştia trebuie să fie formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii. Din comisie mai fac parte un specialist în management şi un psiholog.
Legea numirii celor doi datează din 2005 şi nimeni n-a contestat-o până acum. Comisia Europeană a contestat însă procedura, care nu părea transparentă, în cazul în care candidaturile nu sunt publice sau dacă criteriile necesare nu sunt comunicate, "astfel încât ministrul să poată opera cea mai corectă şi cea mai responsabilă alegere", spunea Mona Pivniceru la Bruxelles. "Mi s-a sugerat o listă scurtă şi o listă lungă a candidatţilor, pentru că s-a înţeles că ei nu pot fi notaţi, pentru că nu este un concurs, este doar un sprijin adus ministrului, pentru a opta pentru o variantă corectă", adaugă ea.
Aşadar, după evenimentele politice din vară, Comisia Europeană rămâne vigilentă la toate modificările operate în justiţia română. Lipsa de încredere în