Cel mai vechi imobil destinat locuitului din Bucureşti reprezintă o oază de artă şi un vis renăscut al altor vremuri.
Pe Strada Spătarului numarul 22 se află Casa Melik, care găzduiește Muzeul Theodor Pallady. O clădire care a transmis, din generație în generație, povești misterioase și romantice
Sursa: FOTOGRAFII: VLAD TEODORESCU
Obiectele decorative de porțelan și tapițeriile persane, de secol al XIX-lea, constituie, alături de toate celelalte, hrana unei Case vii
Rotunjimile arcadelor, alăturarea tablourilor cu sculpturi, totul într-un minunat melanj
Cea mai veche cladire laică în stare de funcţionare din Bucureşti. Pe Strada Spătarului numărul 22. Casa Melik, aşa cum o cunoaşte toată lumea. De ani buni este un spaţiu destinat artei, iar acum găzduieşte Muzeul Theodor Pallady. Originea armenească a fostului proprietar nu a putut fi ştearsă atâţia ani din conştiinţa concitadinilor.
Ea s-a păstrat şi s-a transmis din generaţie în generaţie, împreună cu poveştile misterioase şi romantice care învăluie clădirea cu cerdac. Indiferent ce destinaţii a primit în decursul istoriei, va rămâne pentru totdeauna "Casa armeanului" din centrul Bucureştilor de altadată şi de acum.
Un imbold suficient
Este construită în secolul al XVIII-lea, în jurul anului 1750, fiind destinată încă de la început să fie adăpost familial. Adăugirile arhitecturale, ori renovările au păstreat nealterate elementele de clădire ţărănească, cu pivniţă şi cerdac închis cu geamuri. În anul 1815, pentru uriaşa sumă de 1.400 de taleri, casa intra în proprietatea unui comerciant armean bogat, Chevorc Nazaretoglu, şi a soţiei acestuia, Miriam. Se spune că povestea de dragoste a celor doi a făcut înconjurul nu numai al cartierului, dar şi al oraşului, fiind daţi ca exemplu pentru traiul armonios pe care îl duceau.
De atunci, imobilul a început