De la producția de ciment au trecut direct la prepararea unor delicatese tradiționale. Este vorba despre zece foști angajați ai Lafarge Hoghiz sau membri ai familiilor acestora, care au înființat Asociaţia non-profit Ecoprod în primăvara anului 2011.
Astăzi, în prezența directorului Lafarge România, Sonia Artinian, și ai managerilor de la fabrica din Hoghiz, a fost înființată unitatea de producție din localitate.
Centrul Regional de Produse Tradiţionale Ecoprod de la Hoghiz a fost înfiinţat ca urmare a iniţiativei Lafarge de a susţine activităţi generatoare de venituri alternative din agricultură şi din biodiversitatea locală, în beneficiul membrilor comunităţii.
Practic, cei de la Lafarge au amenajat fostul cămin cultural al uzinei, au achiziționat aparatura necesară și au asigurat partea de consultanță și de profesionalizare a celor care se ocpă de acest centru. Ce a rezultat? O mică făbricuță, unde sunt produse şi comercializate produse alimentare conservate după rețete știute de sătenii din Highiz: zacuscă de vinete și de vinete cu ciuperci, salată de sfeclă roțșie cu hrean, salată de hrean, morcov și gogoșar și, nu în ultimul rând, gemuri și dulceţuri care concurează cu cele de la Saschiz: gem de prune cu nuci ușor coapte și măcinate, dulceață de pere, gem de mere și gem de mere cu mentă, gem de mure, de zmeură…
Aaaa! și să nu uităm logo-ul celor de la Ecoprod, ales într-un mod fericit: „Pofteli boierești!“
De departe, trecând peste rețetele tradiționale folosite pentru aceste produse trebuie precizat că nu există conservanți și coloranți artificiali. Practic, ce ingredientele pe care le folosesc gospodinele acasă, le utililzează și cei de la Ecoprod. De aici și faptul că garanția acetor produse este de șase luni.
Site-ul Asociației este în construcție, iar aici veți vedea nu doar ce produse există la Ecoprod, dar va fi pus la