Pentru cei care vor să uite de tumultul cotidian și să redescopere adevăratul agroturism le recomandăm un loc reconstruit după valorile satului românesc. Fântâna, sat aparținător de comuna Hoghiz, este un cuib unde se păstreză tradițiile în pofida modernismului și kitschului instalat în unele zone cu pretenții de zone agroturistice, iar aici putem arăta cu degetul Branul.
Dacă ai nervi să circuli pe „Drumul rușinii“ („o adevărată cangrenă pentru viața noastră“, după cum spun cei din sat), care leagă DN 13 de DN1, respectiv Hoghiz – Șercaia, în Fântâna ai parte de un loc de vis. Poate cineva ne va acuza de reclamă mascată la o pensiune – Casa Fermierului, dar vă asigurăm că aici nu este vorba de o simplă pensiune, ci de un veritabil muzeu.
CITEȘTE ȘI: FOTOGALERIE „Lipiu“ de la Fântâna, desert tradițional din Hoghiz
Pe lângă decor – o veritabilă gospodărie de unde nu lipește nimic, aici găsești o colecție de icoane pictate pe sticlă specifice zonei și Țării Bârsei, unele autentice, altele refăcute de o expertă în iconografie, găsiți un război de țesut, unde o bătrână din sat încearcă să transmită acest meșteșug pentru a nu se pierde, costumele populare specifice satului Fântâna, colecție de vase de ceramică, unele de pe timpul primului război mondial, ouă pictate, clopoței metalici și din porțelan, mobilă veche recondiționată…
Gheorghe Boțoman, fiu al satului, după cum ne-a mărturisit, spune că, deși lucrează la București, face naveta acasă. „Am simțit nevoia să fac ceea ce vedeți aici pentru a nu se pierde. Nu pot să mă desprind de aceste locuri, unde am copilărit și am crescut. Am 55 de ani, iar tatăl meu a fost preotul satului vreme de 50 de ani. Nu pot să renunț, să plec de aici“, ne-a mărturisit acesta.
Pasiunea pentru trecut, pentru tradiție, nu o are doar Gheorghe Boțoman, ci și fiica acestuia, Sonia, care este un veritabil ghid și