Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi a strâns astăzi în localitatea Berca din judeţul Buzău sute de pofticioşi. Producătorii din zonă şi-au etalat cu mândrie produsele în timp ce poetul Mircea Dinescu si chef Horia Vârlan s-au întrecut în tocăniţe cu gazdele festivalului.
Mai mulţi producători din localităţile Pleşcoi, Săpoca şi Berca au expus
produse de carmangerie, în curtea unei pensiuni. Organizatorii si-au propus ca prin acest eveniment să atragă atenţia asupra faptului că adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi nu se găsesc în supermarket-uri, fabricaţi de diverse fabrici de carne.
Oaspeţi de seamă, Mircea Dinescu si Horia Vârlan s-au contrat pe tema reţetei cârnaţilor de Pleşcoi. Primul susține că odinioară aceștia erau preparați din carne de capră, localnicii înlocuind-o în timp cu carne de oaie și mânzat, fiind în opinia poetului o abatere de la rețeta tradițională.
Profesionistul în ale gătitului, Horia Vârlan, a cărui obârșie se află în această zonă, susține însă că rețeta a rămas neschimbată, fiind veche de câteva sute de ani.
Cei doi şi-au dat apoi frâu fanteziilor culinare, alături de gazdele festivalului de la Berca.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt marcă tradiţională înregistrată de Ministerul Agriculturii, iar vestea lor s-a dus şi în afara graniţelor. Pofticioşii mai au ocazia să îi găsească pe standurile producătorilor şi mîine, alături de alte bunătăţi specifice zonei.