Organizația Mondială pentru Siguranța Alimentelor a respins ca fiind "inadecvat" raportul care face legătura între cancer și porumbul modificat genetic, realizat de cercetătorul francez Gilles-Eric Seralini din Universitatea Caen, Franța. Vezi în ce zone al României se cultivă porumbul modificat genetic.
La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziţia şi cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi ştiinţifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că dacă pericolul organismelor modificate genetic (OMG) va fi dovedit, atunci Franţa va susţine la nivel european' interzicerea lor.
Cât porumb modificat genetic se cultivă în România:
Suprafețele pe care este cultivat porumbului modificat genetic MON810, potrivit infOMG.ro:
- in 2007 - 332,5 ha
- in 2008 - 6130,44 ha
- in 2009 - 3243,52 ha
- in 2010 - 822,6 ha
- in 2011 - 588,18 ha
- in 2012 - 216,9 ha
Vezi mai sus, zonele geografice cultivate cu acest tip de porumb, în România.
Întrebat despre soarta OMG-urilor în Europa, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș a declarat că important pentru agricultură este ca oamenii să aleagă în cunoştinţă de cauză: agricultorul trebuie să ştie ce produce, iar consumatorul trebuie să ştie cu ce se hrăneşte.
"Cred că în UE viitorul agriculturii şi a diferitelor moduri de a face agricultură este legat de capacitatea de informare şi acces la informare atât din partea agricultorilor, cât şi a consumatorilor", a punctat comisarul european.