La fiecare utilizare a telefonului mobil, ne expunem chipul unei combinaţii de otrăvuri: plumb, brom, clor, mercur. "Fiecare telefon testat conţine cel puţin un astfel de produs toxic periculos", susţine Centrul de Ecologie din Statele Unite.
Organizaţia ecologistă a publicat, pe 3 octombrie, rezultatele unui vast studiu toxicologic asupra a 36 de modele de telefoane mobile puse în vânzare acum cinci ani de către zece fabricanţi.
Un telefon mobil poate fi alcătuit din 40 de elemente care să conţină metale grele, poluante. Cercetătorii de la Centrul de Ecologie au demontat aparatele pentru a supune fiecare piesă unei analize cu raze X.
"Concluzia este că telefoanele mobile sunt toxice şi pline de produse chimice riscante", afirmă Jeff Gearhart, director de cercetare la centrul amintit anterior, care subliniază, totuşi, că "până şi cele mai bune telefoane din studiul nostru reprezintă un pericol din punct de vedere chimic.".
"Preocuparea consumatorilor determină fabricanţii să producă modele mai sănătoase", apreciază Gearhart, care s-a ocupat, printre altele, de reglementări şi de control în cadrul acestui segment, mai ales în Europa şi în Asia. Totuşi, este demn de menţionat că riscul de a ingera produsele toxice conţinute de către telefoanele mobile este limitat, chiar dacă uzura componentelor poate face ca unele substanţe să devină volatile.
De asemenea, odată aruncate la gunoi, telefoanele mobile devin o sursă de otravă pentru aer şi sol.
"Aceste produse chimice care antrenează malformaţii congenitale, dificultăţi de învăţare, precum şi alte probleme de sănătate ceva mai grave au fost regăsite, în sol, la un nivel de 10 ori mai mare decât normalul în cadrul zonelor destinate depozitării deşeurilor din China", îşi aminteşte Gearhart.