Lăsaţi fără sprijin profesionist, copiii autişti devin adulţi dependenţi social. Asociaţiile părinţilor cu copii autişti cer statului să-i sprijine pentru decontarea terapiilor de recuperare
Dacă micuţul dumneavoastră nu vă priveşte în ochi, nu vrea să fie atins, este mereu ocupat cu ceva, se izolează foarte mult sau apar regrese în dezvoltarea limbajului, dacă nu face cereri sau nu arată cu degetul ar trebui să mergeţi cu el la un specialist. Ar putea avea autism. Este sfatul pe care vi-l dă Oliviana Giurea, psihoterapeut Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată Bucureşti, care, recent, s-a aflat la Braşov pentru a superviza evaluările mai multor copii, aduşi la Asociaţia „Copiii de Cristal”.
„Fără terapie, aceşti copii sunt asistaţi permanent, nu au şanse de recuperare. Cu terapie au şanse mărite, unii sunt chiar sută la sută integraţi, iar la cei mai grav afectaţi, cel puţin se diminuează mult afecţiunile. Terapia este individuală şi personalizată. Se urmăresc toate ariile de dezvoltare, de limbaj, dezvoltarea părţii cognitive, socializare, practic ne dorim ca aceşti copii să fie recuperaţi, să ajungă să fie precum copiii tipici”, spune Oliviana Giurea.
Braşovul, unul din puţinele oraşe în care se face terapie ABA
Asociatia Copiii de Cristal din Braşov a fost înfiinţată în anul 2006 tocmai pentru a identifica şi consilia cazurile de autism, iar acum îngrijeste peste 170 de astfel de copii. Însă doar aproximativ 70 dintre ei urmează terapie la Asociaţia care are sediul în str. Aurel Vlaicu. „Se face prin rotaţie, pentru că nu se poate lucra cu toţi. Mai sunt părinţi care merg în privat”, spune Gabriela Plopeanu (foto), preşedinta Asociaţiei Copiii de Cristal.
Alţi 30 de copii urmează să intre în evidenţele Asociaţiei. Cei mai mulţi sunt din judeţul nostru, însă sunt şi adulţi şi copii din alte oraşe, prec