Zeci de apicultori din ţară şi din Ungaria participă la Festivalul Mierii care are loc, sâmbătă şi duminică, în premieră, la Miercurea Ciuc, iar un juriu format din specialişti îi va premia pe producătorii care au cele mai bune produse, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Festivalul Mierii a debutat sâmbătă, cu defilarea cavalerilor mierii, unii dintre ei veniţi de la mare distanţă, din ţară şi din Ungaria.
Ei au pornit de pe platoul din faţa Palatului Administrativ, aflat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, şi s-au îndreptat către biserica Millenium, unde a avut loc slujba de sfinţire a mierii.
Ulterior, cavalerii au defilat pe străzile oraşului, invitând locuitorii la degustare şi la distracţie.
Pe platoul din centrul municipiului, zeci de apicultori şi-au expus produsele, care mai de care mai îmbietoare, de la mierea alimentară de salcâm, de tei, de rapiţă sau de flori de munte, până la produse cosmetice pe bază de lăptişor de matcă.
"Oricine poată să găsească cel puţin un produs care să fie pe gustul său, ori să-l ajute să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. De exemplu, mierea de rapiţă este foarte bună pentru cei care au probleme cu osteoporoza sau cu stomacul, iar un borcan cu o combinaţie din miere de salcâm, polen, propolis şi lăptişor de matcă face minuni pentru organism. Lăptişorul de matcă este binecunoscut în rândul doamnelor ca ingredient nelipsit din cremele cosmetice, dar crud, în stare pură, este recomandat şi ca imunizant şi tonifiant general, indicat pentru sporirea rezistenţei la efort fizic şi psihic, ajutând, totodată, la reducerea colesterolului din sânge şi la întârzierea procesului de îmbătrânire", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kovacs Attila, un apicultor din Odorheiu Secuiesc.
În afara produsului care a dat numele festivalului şi care a putut fi degustat de toată lumea, cei interesaţi au