Cei mai importanți asigurători auto au majorat prețurile RCA cu până la 29% în ultimele șase luni. Și e doar începutul
Prima anuală pentru poliţele RCA a crescut de la începutul acestui an la toate societăţile de asigurare din topul vânzătorilor de asigurări auto. Excepţie face o singură companie, care avea însă preţuri cu mult peste media pieţei. Potrivit unui calcul Capital, faţă de martie anul acesta, creşterile de preţuri se situează între 8% şi 28% iar cea mai ieftină poliţă, este, în acest moment, cu peste 110 lei mai scumpă decât era în martie 2012. Evoluţia nu este deloc surprinzătoare, în condiţiile în care asigurătorii au mers timp de trei ani împotriva curentului, adică au mizat pe creşterea numărului de clienţi prin scăderea sau menţinerea preţurilor, deşi daunele plătite au crescut lună de lună.
Până la urmă, această strategie a avut drept finalitate o creştere substanţială a reclamaţiilor către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi întârzieri mari la plata daunelor. De altfel, legătura între preţul asigurării şi numărul reclamaţiilor este directă. Cu cât compania are preţuri mai mici, cu atât plăteşte mai greu şi este reclamată mai des la CSA. În România sunt societăţi care au mii de reclamaţii depuse de clienţii nemulţumiţi.
Altfel vor sta însă lucrurile după ce va fi implementat sistemul de decontare directă pentru RCA. Vicepreşedintele CSA, Cornel Coca Constantinescu, spune că noul sistem va reduce perioada maximă în care asigurătorul poate face plata de la 90 de zile la doar 60 de zile.
Ce înseamnă decontarea directă? Dacă sunteţi implicat într-un accident în care nu sunteţi vinovat, nu mai trebuie să apelaţi la poliţa RCA a vinovatului, ci mergeţi direct la asigurătorul dumneavoastră, care face plata, şi îşi recuperează banii de la asigurătorul celuilalt. Există însă şi o parte rea: preţul. În prezent, calitatea servic