Orice s-ar spune, romanilui ii place sa manance bine, daca nu in fiecare zi, macar la sarbatori. Unii spun despre noi ca am fi mamaligari, adica mult prea saraci ca sa ne permitem consumam zilnic paine.
Cei care vor sa ne jigneasca ori sa ne umileasca in acest fel gresesc. Daca ar cunoaste gustul sarmalelor ori al unei fripturi de pui cu mujdei de usturoi si mamaliga, cu siguranta, ne-ar aprecia gusturile rafinate.
Asadar, porumbul este un aliment dar, prin compozitia pe care o are, si un medicament cu certe beneficii. Porumbul contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, vitamine din grupul B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu.
Oamenii de la tara, batranii, in special, stiu ca folosind malaiul, se poate stopa diareea in numai cateva ore. Intr-un pahar cu apa fiarta si racita pana la temperature corpului se pun doua lingurite de malai si se bea amestecul ca atare.
O raceala care nu cedeaza la tratamentul medicamentos se poate vindeca aplicand pe pieptul bolnavului o cataplasma cu mamaliga calda. Bolnavul trebuie sa stea sub patura o jumatate de ora. Acelasi tratament poate fi aplicat si in cazuri de bronsita acuta, gripa, pneumonie, tuse care nu mai trece.
Cataplasma cu mamaliga calda pusa in zona rinichilor trateaza colicile renale si nefritele. Aplicata in partea inferioara a abdomenului, cataplasma cu mamaliga poate fi un remediu rapid pentru anexite si cistite.
Daca, in caz de nevoie, apelezi la acest remediu simplu, ieftin si la indemana, atunci e bine s-o faci seara, inainte de culcare si, pana a doua zi, sa nu mai iesi din casa. Numai asa rezultatele vor fi evidente.
Terciul, cirul sau geandra cum i se mai spune in functie de zona geografica, este o mamaliga foarte moale facuta din malai fiert in apa. Cand este gata, se adauga putin unt sau ulei de masline si