Graţie unui nou dispozitiv acustic, biologii australieni au putut localiza cetaceele, dintre care multe au fost decimate, la sute de kilometri distanţă, relatează Le Figaro.
Cercetătorii australieni care au participat la programul de studiu internaţional asupra balenelor albastre au prezentat, la Sidney, ultimele sonde acustice capabile sa localizeze cetaceele chiar şi de la sute de kilometri distanţă.
O expediţie al cărei scop a fost testarea noului echipament a fost condusă, din ianuarie până în martie, de către o echipă de oceanografi şi zoologi australieni care au mers pe urmele balenei albastre până în apele îngheţate din Antarctica.
Echipa a fost condusă de către Mike Double, biolog la Centrul australian pentru studiul mamiferelor marine, şi a scufundat o reţea de sonde acustice, cu scopul de a capta, în timp real, "cântecul" balenelor.
"Balenele albastre sunt cele mai mari animale de pe planetă. Pot atinge 31 de metri lungime, dar sunt foarte greu de localizat şi nu ştim prea multe despre ele", a explicat Mike Double, în prezenţa Ministrului Mediului din Australia, Tony Burke.
"Sistemul acustic de urmărire este foarte eficace în captarea sunetelor emise de acestea de la sute de kilometri distanţă, optimizând şansele noastre de a le stabili poziţia", a mai adăugat el.
Cercetătorii au strâns peste 500 de ore de înregistrări audio. Odată localizate, balenele au fost fotografiate.
Eforturile cercetătorilor australieni vor servi lansării, în ianuarie 2013, a parteneriatului de cercetare neletal asupra balenelor care a reunit cercetători argentieni, brazilieni, francezi, germani, norvegieni, americani şi sud-africani.
Obiectivul lor este acela de a asigura conservarea uriaşelor cetacee, decimate de pescuit la începutul secolului XX.
"Trebuie să arătăm că putem studia balenele şi fără să le ucidem", explică Jean-Be