Multa lume crede in limbajul corpului si in ceea ce exprima el despre atitudinea si gandurile persoanelor care sunt observate. Totusi, unele informatii vehiculate sunt exagerate, asa ca nu poti judeca prea aspru o persoana in functie de acest aspect.
Iata cateva asemenea mituri, potrivit News.com.au:
Limbajul trupului reprezinta 93% din comunicare
Un studiu clasic, precum cel al dr. Albert Mehrabian, este adesea citat gresit, spunandu-se ca "Impactul total al unui mesaj este bazat pe: 7% cuvinte folosite, 38% tonul vocii, volum, ritmul vorbirii, si 55% expresii faciale, gesturile mainilor, postura si alte forme de limbaj al trupului". Dar Mehrabian nu a pretins niciodata ca daca vezi un film intr-o limba straina intelegi cu o acuratete de 93% ce spun personajele.
Cercetarea sa a fost facuta pe emotiile transmise in timpul comunicarii - placere, neplacere. In asemenea cazuri, aspectele non-verbale sunt foarte importante, caci dezvaluie emotii, sentimente si trairi care nu pot fi exprimate doar prin cuvinte.
Mincinosilor nu le place contactul vizual
Cel mai mare mit legat de limbajul corporal este acela ca oamenii care mint nu privesc interlocutorul in ochi. Poate ca unora le vine greu sa faca acest lucru, in special copiilor, dar cei mai experimentati pot chiar sa exagereze cu acest fapt, numai din dorinta de a parea cat se poate de sinceri.
Exista, totusi, un lucru adevarat: oricat de multe neadevaruri ar spune o persoana privindu-te in ochi, dupa ce termina discursul priveste imediat in jos sau intr-o parte o perioada, ca si cum ar fi rusinata, dupa care urmeaza o mica iscoada, o privire cu coada ochiului, parca sa vada daca l-ai crezut sau nu.
Picioarele sau mainile incrucisate inseamna intotdeauna opunerea rezistentei
Mainile si picioarele incrucisate pot repre